środa, 5 grudnia 2012

Hamburgery wołowe

Chyba większości z nas zdarza się jeść w fast foodach. Mi się zdarza to niestety dość często, dlatego czasem kiedy mam więcej czasu zamiast jeść gdzieś "na mieście", robię sobie własnego fast food'a w domu.
Dzisiaj na obiad hamburgery wołowe.




Składniki:
- 0,5kg mięsa wołowego(może być mielone)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka musztardy(np. dijon)
- 3 łyżki wody
- sól
- pieprz
- bułki

Dodatki:
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- karmelizowana czerwona cebula
- majonez
- ketchup

Sposób przygotowania:
Mięso mielimy i przekładamy do miski.
Czosnek wyciskamy, cebulę ucieramy na tarce i oba składniki przekładamy do miski z mięsem.
Dodajemy musztardę, wodę, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Cebulę kroimy na plasterki. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy plasterki cebuli i wsypujemy łyżkę cukru. Smażymy aż cebula będzie zrumieniona z obu stron.
Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i smażymy na płytkim oleju z obu stron po około 4 minuty.
Bułki rozkrajamy i podgrzewamy w piekarniku.
Kładziemy usmażone kotlety na spodnią część bułki, dodajemy majonez, ketchup i warzywa. Przykrywamy górną częścią bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz