Składniki:
- 1 homar(może być gotowany)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- masło do smażenia
- 3 średnie ziemniaki
- świeży i suszony rozmaryn
- olej do smażenia
- sok z 0,5 limonki
- sol i pieprz
Składniki na sałatę:
- kilka liści salaty (np. endywia)
- garść rukoli
- ćwiartka surowego buraka
- 1 grejpfrut
- sol i pieprz
Sposób przygotowania:
Świeżego homara gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie należy wydobyć z homara mięso. Mięso, które nadaje się do jedzenia znajduje się w szczypcach, ogonie i odnóżach.
Mięso kroimy na małe kawałki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry grubości około 1 cm i gotujemy.
W międzyczasie obieramy buraka i kroimy w cienkie słupki.
Sałatę i rukolę myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki.
Grejpfruta obieramy i wydobywamy miąższ z jednego kawałka.
Po ugotowaniu ziemniaków podgrzewamy olej na jednej patelni, a masło na drugiej.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki, dorzucamy kilka gałązek rozmarynu i obsypujemy ziemniaki suszonym rozmarynem. Smażymy z obu stron na złoto.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy wyciśnięty czosnek, a następnie kawałki homara. Solimy i pieprzymy.
Smażymy homara około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec mieszania wrzucamy posiekaną pietruszkę.
Po usmażeniu przekładamy homara i ziemniaki na talerz. Homara skrapiamy limonka.
Sałatę i rukolę możemy wymieszać w misce z miąższem grejpfruta i burakami. Skropić ją dodatkowo sokiem z grejpfruta i oliwą a następnie dodać soli i pieprzu.
Kładziemy ją na talerzu z homarem i ziemniakami i podajemy.
Ja osobiście ułożyłem sałatę warstawami: endywia, miąższ grejpfruta, rukola, buraki, a następnie skropiłem sokiem i oliwą i posoliłem i popieprzyłem.
Mimo, iż mięsa z jednego homara wydaje się nie być dużo, to jednak z dodatkiem sałaty i ziemniaków dwie osoby będą miały przepyszny i całkiem sycący obiad. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz