Składniki:
- 0,5kg mąki
- 0,25l letniej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- kieliszek oliwy
Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do niewielkiego naczynia, dodajemy łyżkę mąki, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko razem ucieramy.
Odstawiamy zaczyn na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, lub wsypujemy do miski. Dodajemy sól i oliwę.
Dolewamy zaczyn i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Po wyrobieniu odstawiamy je na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i dzielimy na dwie części.
Niewykorzystane ciasto możemy przechowywać w zamażarce.
najlepsza pizza jest bez drożdży na ultra cienkiem cieście
OdpowiedzUsuń