piątek, 28 grudnia 2012

Czerwona kapusta zasmażana z czerwonym winem

Składniki:
- Mała główka kapusty
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 1 cebula
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Szatkujemy kapustę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Rozgrzewamy masło w płaskim garnku i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją przez chwilę, żeby się zeszkliła.
Do garnka dodajemy kapustę i obsmażamy przez około 2 minuty ciągle mieszając.
Następnie dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz i wlewamy wino.
Całość należy zamieszać i zostawić na średnim ogniu, aż wino się wygotuje.
Tak przygotowaną kapustę można podawać jako dodatek do dań głównych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz