piątek, 28 grudnia 2012

Kopytka

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ostygną, ziemniaki tłuczemy i mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę. 
Ja nie miałem żadnego ze sprzętów, więc po prostu ręcznie wyrobiłem je na najbardziej gładko jak się dało.
Do ziemniaków dorzucamy mąkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i sól, a następnie wyrabiamy na gładką masę.
Po wyrobieniu odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy ręcznie ciasto, aż uzyska podłużny kształt. Taki wałek kroimy na ukos na małe kluski.
Aby ciasto nie kleiło się do rąk, ani do blatu podsypujemy cały czas mąką.
Uformowane kopytka wrzucamy pojedynczo na gotującą się, osolona wodę.
Gotujemy około 2-3 minuty, do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnie.
Ugotowane wykładamy bezpośrednio na talerze.
Jeśli chcemy przechować nadmiar kopytek, możemy układać ugotowane kopytka do miski warstwami, przelewając każdą warstwę odrobiną oliwy. Wtedy kopytka się nie posklejają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz