Królika podałem z kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą, a przepisy na nie możecie znaleźć na moim blogu.
Składniki:
- 1 tuszka królika
- szklanka białego wina
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 2 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania:
Królika myjemy i dzielimy na około 6 kawałków.
Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy winem.
Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w pół-talarki. Rozkładamy je w miarę równomiernie.
Świeży rozmaryn dzielimy na mniejsze kawałki i połowę dodajemy do zalewy. Obsypujemy królika łyżką rozmarynu.
Marynujemy w zalewie około 6 godzin.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Po zamarynowaniu przekładamy królika do rękawa piekarniczego, soląc go uprzednio. Przekładając staramy się go oczyścić z czosnku, cebuli czy rozmarynu.
Do królika wkładamy masło, podlewamy odrobiną wina, dokładamy świeży rozmaryn i podsypujemy lekko suszonym.
Królika pieczemy 40-50 minut. Co jakiś czas możemy obrócić rękaw, aby wszystkie kawałki mogły być zanurzone w sosie.
Królika możemy podać np. z kopytkami i czerwoną kapustą. Sos z pieczenia idealnie nadaje się do polania właśnie kopytek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz