czwartek, 27 grudnia 2012

Marchewka glazurowana

Na pewno każdy z Was zna marchewkę z groszkiem. Danie tak samo oklepane, co smaczne. Jednak z marchewki można wyczarować mnóstwo innych dań, a nawet ciast!
Dzisiaj przepis na marchewkę glazurowaną, która z powodzeniem może zastąpić naszą poczciwą marchewkę z groszkiem.

Składniki:
- 0,8 kg marchwi
- 0,25 l białego wytrawnego wina
- łyżka miodu
- masło
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
W płaskim garnku roztapiamy masło i przez około 1-2 minuty obsmażamy pokrojoną marchewkę, cały czas mieszając.
Dodajemy łyżkę miodu, solimy i pieprzymy do smaku i zalewamy całość winem.
Marchewkę gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu, aż do momentu, gdy wino zredukuje się całkowicie, a marchewki pokryją się warstwą glazury.
Jeśli mamy ochotę, po ugotowaniu, możemy dodać do marchewek posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz