niedziela, 16 grudnia 2012

Kruche świąteczne pierniczki

Do świąt zostało coraz mniej czasu. Niestety z braku czasu dopiero teraz zacząłem zastanawiać się nad świątecznym menu. Na początek przedstawię Wam przepis na kruche pierniczki, które co roku piekę razem z Córką. 
Pierniczki doskonale nadają się zarówno do kawy, jak i jako ozdoba choinkowa. Mogą spokojnie przeczekać do świąt, dlatego upiekliśmy je już dziś. 
Część ozdobiliśmy, reszta poczeka na przyszły weekend, żeby nie zmiękła za bardzo od lukru.

Składniki: 
- 300g miodu gryczanego 
- 200g cukru trzcinowego 
- 0,5 kostki masła 
- przyprawa do piernika 
- 1 szklanka mąki razowej 
- 2 czubate szklanki mąki krupczatki 
- łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 jajko 
- szczypta soli





Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło przekładamy do garnka i mieszając podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Po wymieszaniu dodajemy opakowanie przyprawy do piernika i odstawiamy do ostygnięcia.
Wysypujemy mąkę na stolnicę lub do miski, dodajemy kolejno proszek do pieczenia, jajko, sól i ostygniętą mieszaninę miodu, cukru, masła i przyprawy.
Wyrabiamy z tego ciasto, aż będzie gładkie.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wałkujemy ciasto na placek grubości 3-5mm i wycinamy z niego ciasteczka.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na wyższy poziom.
Pieczemy około 7-10 minut.
Po upieczeniu, gorące pierniczki są miękkie, więc uważamy podczas przekładania ich z blachy, jednak w miarę stygnięcia pierniczki twardnieją.
Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk pierniczków. 
Dzięki miodowi gryczanemu i cukrowi trzcinowemu mają głęboki smak i są super kruche.




Ten wpis bierze udział w akcji Świąteczne Ciasteczka

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz