Składniki:
- 1/3 opakowania makaronu spaghetti
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1/2 pęczka pietruszki
- starty parmezan lub Grana Padano
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Z papryczki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę.
Pietruszkę siekamy.
Po ugotowaniu i odsączeniu makaronu rozgrzewamy na patelni oliwę i lekko podsmażamy na niej wyciśnięty czosnek.
Dodajemy pokrojoną papryczkę i makaron, lekko solimy i pieprzymy i smażymy około 3 minut intensywnie mieszając.
Na koniec smażenia dodajemy pietruszkę. Całość należy zamieszać.
Podawać od razu po usmażeniu. Po przełożeniu na talerze posypujemy startym serem - niektóre źródła mówią, że w oryginalnym przepisie nie ma sera. Moim zdaniem ser doskonale uzupełnia smak potrawy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz