Składniki:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 5 łyżek mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Obieramy cebulę i również ścieramy.
Ziemniaki i cebulę przekładamy do jednego naczynia i dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, mąkę, jajka i przprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką kładziemy masę na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron, na niezbyt głębokim tłuszczu.
Placki możemy podać z kwaśną śmietaną, gulaszem, lub jako dodatek do innych dań.
Ja uwielbiam też placki posypane zwykłym cukrem.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz