środa, 28 listopada 2012

Zakwas na żurek


Poniżej przedstawiam Wam przepis na zakwas, za wzór posłużył mi ten przepis. Z tego przepisu wychodzi nieco ponad litr zakwasu, który wystarczy na około 3l wywaru.

Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 litr przegotowanej, letniej wody
- piętka chleba razowego na zakwasie
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie:
Wlewamy wodę do szklanego naczynia(ja użyłem 1,5l słoika).
Następnie wsypujemy mąkę do naczynia z wodą i dokładnie mieszamy.
Do roztworu wrzucamy kolejno piętkę chleba(możemy ją pokroić), rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
Jeszcze raz całość porządnie mieszami, przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 3 dobach zakwas jest gotowy użycia.

Z zakwasu oczywiście należy zrobić żurek. Możecie skorzystać z mojego przepisu: Żurek na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz