sobota, 30 marca 2013

Żur na zakwasie

Kilka dni temu dostałem pyszną białą kiełbasę. Od razu nasunęło się pytanie - co z nią dalej zrobić?
Wybór był chyba oczywisty - żurek. Ale skoro żurek, najpierw trzeba by było zrobić zakwas. Przepis na zakwas możecie znaleźć tu: Przepis na zakwas.
Kiedy wreszcie doczekałem się aż zakwas będzie gotowy, natychmiast wziąłem się do gotowania żurku. 
Osobiście lubię zupy gęste i treściwe, dlatego też żurek według tego przepisu będzie posiadał dużo dodatków. Oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę na "czysty" żurek, nic nie stoi na przeszkodzie, aby pominąć dodatkowe składniki. 




Składniki:
- ok. 0,5l zakwasu
- 1,5 wody lub wywaru warzywnego(ja preferuję żurek na wywarze)
- 4 kawałki białej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 0,25kg wędzonego boczku
- 0,5kg ziemniaków
- małe opakowanie śmietany kremówki
- 1 łyżeczka chrzanu
- łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Zagotowujemy wywar(lub wodę) i wrzucamy do niego kiełbasę. Parzymy ją przez około 30 minut.
Następnie wyciągamy kiełbasę i odkładamy do ostygnięcia.
Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie.
W między czasie kroimy w kostkę boczek i cebulę. Boczek podsmażamy, a na wytopionym  z boczku tłuszczu podsmażamy cebulę.
Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki lub pół plasterki i razem z podsmażonym boczkiem i cebulą wrzucamy do wywaru. 

Doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec wlewamy zakwas i śmietankę. 
Całość jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy.
Gotowy żurek podajemy z ugotowanym jajkiem.


Ten przepis bierze udział w akcjach:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz