wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczone talarki ziemniaczane

Pieczone ziemniaki to zarówno doskonały dodatek do wszelkich dań mięsnych i rybnych, jak i samodzielne danie jednogrankowe. 
Czasami wręcz zdarza się, że te ziemniaki to najlepszy składnik naszego dania, a wszyscy proszą o dokładkę. Dlatego, zawsze przygotujcie 2-3 ziemniaki więcej, żeby każdy mógł dostać swoją dokładkę!



Składniki:
- około 6 sztuk dużych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Ziemniaki myjemy i obieramy i kroimy w grube talarki(3-5mm).
Cebulę kroimy na ósemki.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego, lub blachy lejemy na dno kilka kropel oliwy.
Układamy nasze talarki w naczyniu i polewamy oliwą wymieszaną z czosnkiem i solą.
Całość możemy jeszcze przemieszać, żeby przyprawy równomiernie osiadły na talarkach.
Na wierzch układamy cebulę.
Ziemniaki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż do momentu uzyskania pożądanego poziomu wypieczenia(i dłużej tym bardziej chrupiące i złociste).
Jeśli ziemniaki ułożyły się w więcej niż jednej warstwie, w trakcie pieczenia możemy je jeszcze przemieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz