poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kruche rogaliki z nadzieniem jabłkowym

W każdy weekend w moim domu po obiedzie pada bardzo ważne pytanie: "Co na deser?". Dlatego też, od jakiegoś czasu staram się co tydzień mieć w zanadrzu coś przygotowanego, żebyśmy nie musieli w popłochu biec do sklepu po ciastka.
Deser jednak, nie może być nudny i nie może się ciągle powtarzać. W zeszły weekend postanowiłem sięgnąć do sprawdzonych przepisów na szarlotkę, czy tartę jabłkową, ale zrobić coś zupełnie co innego. Efekt, przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wszyscy znajomi i rodzina, którzy próbowali rogalików z niecierpliwością czekają na powtórkę!




Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:
- 4 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
- 2 czubate łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy ciasto.
Wsypujemy mąkę do miski, lub wysypujemy na stolnicę.
Dosypujemy cukier puder, cukier waniliowy i sól.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dodajemy śmietanę.
Oddzielamy żółtko od białka. 
Żółtko dodajemy do ciastka, natomiast białko odstawiamy do posmarowania rogalików.
Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie.
Obieramy jabłka i kroimy je w dużą kostkę. 
Na patelni lub w szerokim rondlu rozpuszczamy masło.
Wrzucamy pokrojone jabłka i dosypujemy cukier, cynamon i imbir.
Smażymy, aż jabłka zaczną się rozpadać i zostaną tylko ich drobne kawałki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po ostygnięciu jabłek możemy przystąpić do formowania rogalików.
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 6 równych części.
Bierzemy część ciasta i rozwałkowujemy na grubość 1-2mm, pamiętając, żeby ciasto po rozwałkowaniu było w miarę okrągłe.
Następnie rozwałkowany placek kroimy na 8 kawałków (jak pizzę).
Na każdym z powstałych trójkątów, w szerszej części, układamy łyżeczką niewielką ilość nadzienia i zawijamy, zaczynając od szerszej strony.
Tak uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy z wierzchu białkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, do momentu aż się zrumienią.
Po wyjęciu i ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!






Ten wpis bierze udział w akcji:

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz