czwartek, 6 grudnia 2012

Szarlotka

Jak już pisałem wcześniej, uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami. Dziś przyszła pora na klasyczną szarlotkę. Przepisu tego używam już od dawna, więc jest sprawdzony i mogę go z czystym sumieniem polecić. 



Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kostka zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:
- 2,5 kilo jabłek(najlepsze są kwaskowate)
- 1/3 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:
Jabłka w zależności od ich twardości musimy podgotować nawet do 90 minut, więc na początek przygotowujemy nadzienie.
Obieramy jabłka, kroimy na 8 części i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w dość dużą kostkę.
Do dużego garnka wlewamy 1/3 szklanki wody i wsypujemy jabłka i 0,5 szklanki cukru i całość mieszamy.
Gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Po ugotowaniu wsypujemy cynamon i ponownie mieszamy. 
Odstawiamy jabłka do ostygnięcia.
W międzyczasie, kiedy jabłka się gotują możemy przygotować ciasto.
W tym celu wsypujemy mąkę do miski, lub wysypujemy na stolnicę.
Dosypujemy cukier puder, cukier waniliowy i sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i dodajemy śmietanę.
Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Ugniecione ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. 
Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. 
Większą część układamy równomiernie na małej blasze(ja tym razem użyłem okrągłej), pamiętając, aby ułożyć ciasto również na bocznych ściankach.
Blachę wstawiamy na około 30 minut do zamrażarki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Wyjmujemy blachę ze zmrożonym ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Spód pieczemy do momentu, aż będzie zrumieniony.
Po upieczeniu, spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim przestygnięte jabłka(układamy aż po same brzegi blachy).
Wyciągamy zmrożone ciasto i ścieramy na tarce o grubych oczkach na jabłka. W ten sposób utworzy nam się górna warstwa ciasta.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 min, do momentu, aż wierzch się zarumieni.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika możemy posypać je cukrem pudrem.
Jak już wcześniej pisałem przy okazji przepisu na tartę jabłkową, ciasto można podawać z lodami waniliowymi, lub sosem waniliowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz