czwartek, 6 grudnia 2012

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i bryndzą

Łosoś, to kolejna rzecz, która często gości na moim stole. A w połączeniu ze szpinakiem - moim ulubionym dodatkiem do dań, jest potrawą, którą mógłbym jeść niemal codziennie.
Dziś chciałem podzielić się z Wami przepisem na łososia ze szpinakiem i bryndzą, zapiekanymi w cieście francuskim. Tym razem łososia podałem na sałacie w dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek.
Z poniższego przepisu otrzymamy dwie duże porcje tego przepysznego dania.




Składniki na danie główne:
- 1 opakowanie ciastka francuskiego
- 300g filetu z łososia bez skóry
- szpinak przygotowany według przepisu: szpinak smażony na maśle
- 1 opakowanie bryndzy
- cytryna
- sól
- pieprz
- 1 białko jajka

Składniki na sałatę:
- mix sałat(radicchio, frisee, roszponka)
- garść pomidorków koktajlowych
- garść oliwek zielonych
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy szpinak według tego przepisu. Dodajemy do niego opakowanie pokruszonej, lub pokrojonej w kostkę bryndzy i mieszamy.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części i rozkładamy na płasko. 
Łososia dzielimy również na dwie równe części, solimy, pierzymy i skrapiamy cytryną z obu stron.
Na ciasto kładziemy równomiernie część szpinaku z bryndzą. Ułożony szpinak powinien być wielkości kawałka łososia(nie układamy szpinaku na całości ciasta).
Na to kładziemy kawałek łososia. Na łososia ponownie kładziemy część szpinaku.
Całość zawijamy w ciasto francuskie i zaklejamy dobrze brzegi i smarujemy równomiernie białkiem jajka, a następnie nacinamy ciasto na wierzchu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy przygotowanego łososia w cieście. Całość pieczemy około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Na talerzu układamy mix sałat. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Na środku układamy upieczonego łososia.
Pomidorki kroimy na połówki, a oliwki na plasterki i obsypujemy nimi talerz dookoła łososia.
Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz