poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pieczona szynka na święta

Do Świąt Bożego Narodzenia został już tylko tydzień, co oznacza, że dziś jest ostatni dzwonek na zapeklowanie szynki. Kto jeszcze tego nie zrobił, niech szybko kupi szynkę i zrobi zalewę do peklowania.
Taka szynka na pewno posmakuje wszystkim domownikom i jest zdecydowanie zdrowsza od tego, co możemy dziś kupić w sklepach.


Składniki:
- Szynka wieprzowa ok. 1 kg
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- kilka ziaren gorczycy
- kilka ziaren kolendry
- 2 łyżki masła do pieczenia

Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy, usuwamy z niej nadmiar tłuszczu i osuszamy.
Wszystkie przyprawy w ziarnach, czosnek i liście laurowe rozcieramy w moździerzu.
Przyprawy mieszamy z solą peklową i nacieramy szynkę.
Wkładamy ją do szklanego naczynia. Naczynie powinno być na tyle wysokie, aby szynka nie wystawała powyżej brzegów.
Naczynie przykrywamy.
Po 2 dniach sprawdzamy, czy szynka puściła soki. Soków powinno być na tyle dużo, żeby cała szynka była w nich zanurzona. 
Jeśli szynka nie jest zanurzona, musimy dolać przegotowanej i ostudzonej wody do naczynia, tak aby cała szynka była zanurzona.
Przekręcamy szynkę na drugą stronę. 
Co 2 dni obracamy szynkę.
Codziennie musimy też sprawdzać, czy szynka jest cała zanurzona i czy nie jest popsuta.
Woda w naczyniu nie może być mętna. Jeśli zmętnieje, możemy umyć szynkę i zalać ją nową zalewą z peklosolą.
Po 5 dniach od zanurzeniu szynki w zalewie wyciągamy ją i obmywamy pod bieżącą wodą.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do żaroodpornego naczynia dodajemy 2 łyżki masła i wkładamy naszą szynkę.
Pieczemy ją około 1h(1h na każdy kilogram mięsa) pod przykryciem.
Jeśli chcemy, aby szynka miała chrupiącą skórkę, możemy na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrywkę i piec szynkę bez przykrycia co chwilę podlewając ją wytopionym tłuszczem, aby za bardzo nie wyschła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz