Taka szynka na pewno posmakuje wszystkim domownikom i jest zdecydowanie zdrowsza od tego, co możemy dziś kupić w sklepach.
Składniki:
- Szynka wieprzowa ok. 1 kg
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- kilka ziaren gorczycy
- kilka ziaren kolendry
- 2 łyżki masła do pieczenia
Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy, usuwamy z niej nadmiar tłuszczu i osuszamy.
Wszystkie przyprawy w ziarnach, czosnek i liście laurowe rozcieramy w moździerzu.
Przyprawy mieszamy z solą peklową i nacieramy szynkę.
Wkładamy ją do szklanego naczynia. Naczynie powinno być na tyle wysokie, aby szynka nie wystawała powyżej brzegów.
Naczynie przykrywamy.
Po 2 dniach sprawdzamy, czy szynka puściła soki. Soków powinno być na tyle dużo, żeby cała szynka była w nich zanurzona.
Jeśli szynka nie jest zanurzona, musimy dolać przegotowanej i ostudzonej wody do naczynia, tak aby cała szynka była zanurzona.
Przekręcamy szynkę na drugą stronę.
Co 2 dni obracamy szynkę.
Codziennie musimy też sprawdzać, czy szynka jest cała zanurzona i czy nie jest popsuta.
Woda w naczyniu nie może być mętna. Jeśli zmętnieje, możemy umyć szynkę i zalać ją nową zalewą z peklosolą.
Po 5 dniach od zanurzeniu szynki w zalewie wyciągamy ją i obmywamy pod bieżącą wodą.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do żaroodpornego naczynia dodajemy 2 łyżki masła i wkładamy naszą szynkę.
Pieczemy ją około 1h(1h na każdy kilogram mięsa) pod przykryciem.
Jeśli chcemy, aby szynka miała chrupiącą skórkę, możemy na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrywkę i piec szynkę bez przykrycia co chwilę podlewając ją wytopionym tłuszczem, aby za bardzo nie wyschła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz