wtorek, 3 grudnia 2013

Zupa rybna klarowna

W zeszły weekend w końcu udało mi się zaspokoić moją ogromną chęć na zupę rybną.
Robiłem ją po raz pierwszy. Pierwszy raz w życiu, również jadłem zupę rybną, więc podchodziłem do niej z lekkim dystansem. Okazało się, jednak, że zupa jest na prawdę dobra i napewno wkrótce zrobię ją ponownie.



Składniki na wywar:
- resztki ryb(ja użyłem 2 łbów łososia, 2 kręgosłupów łososia i tego co zostało po filetowaniu dorsza, którego mięsa użyjemy do zupy)
- paczka włoszczyzny
- sól
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 litry wody

Składniki zupę:
- 2 lub 3 dorsze(mogą być tuszki, lub całe ryby)
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęk natki pietruszki
- 1 cebula
- cytryna
- sól
- pieprz
- tymianek
- opcjonalnie śmietana 12%
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
Na samym początku myjemy i sprawiamy dorsze. Filetujemy i mięso odkładamy na później, natomiast resztki wrzucamy do garnka.
Myjemy łby i kręgosłupy łososia i dokładamy do garnka.
Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z rybą.
Na koniec dodajemy sól, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i zalewamy wodą.
Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub słupki marchewkę i korzeń pietruszki.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Cebula nie musi być wysmażona, wystarczy, aby się zeszkliła.
Natkę pietruszki siekamy.
Wywar po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy z powrotem do garnka.
Dodajemy pokrojoną świeżą marchew i pietruszkę, oraz zeszkloną cebulę i gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy pokrojonego dorsza i doprawiamy solą, pieprzem oraz płaską łyżeczką tymianku. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
Na koniec gotowania dodajemy posiekaną nać pietruszki. Zupę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.
Zupę podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą natką pietruszki.
Możemy też zabielić zupę lekko śmietaną.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz