czwartek, 26 grudnia 2013

Prawdziwy sernik z twarogu

Szukając przepisu na sernik idealny trafiłem na przepis na blogu Whiteplate. W natłoku przepisów w internecie i książkach kucharskich z lekką dozą niepewności piekłem ten sernik. Na szczęście wyszło niebo w gębie!
Przepis jest prosty, ale przez to, że trzeba własnoręcznie przemielić trzykrotnie twaróg, dość czasochłonny. 
Jedno jest pewne - warto! Nie miałem, tak jak Liska dostępu do twarogu wiejskiego. Korzystam z dobrej jakości twarogu, dostępnego w każdym sklepie. Sernik robię też bez owoców i z większej ilości twarogu, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami lekko zmodyfikowanym przepisem.
Składniki: 
- 1,3 kg twarogu
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Twaróg mielimy trzykrotnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Zmielony twaróg przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki.
Mikserem łączymy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą masę.
Masę przelewamy do okrągłej blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 1h.
Sernik podczas pieczenia dość mocno rośnie, aby potem po upieczeniu opaść w miarę stygnięcia.
Ostatecznie z tej ilości składników otrzymamy sernik wysokości około 5cm.

Wpis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz