Na prawdę warto!
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 nieduży seler
- 1 jabłko winne
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 kromka chleba razowego na zakwasie
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
Buraki kroimy w grube plastry.
Pozostałe warzywa i jabłko kroimy na nieduże kawałki.
Do dużego słoika wkładamy wszystkie warzywa.
Następnie dodajemy przyprawy.
Na koniec całość zalewamy wodą. Jeśli wody jest za mało, dolewamy, tak aby wszystko było przykryte.
Na wierzch kładziemy kromkę chleba.
Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień.
Zakwas należy sprawdzać codziennie, czy się nie zepsuł. Zakwas powinien być cały klarowny. Jeśli na chlebie pojawi się pleśń, należy jak najszybciej go wyjąć z zakwasu.
Po ukwaszeniu zakwas powinien mieć ciemno czerwony kolor i intensywny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz