czwartek, 6 grudnia 2012

Szpinak smażony na maśle

Szpinak to mój ulubiony dodatek do dań. Lubię go od zawsze. Dziś przedstawię Wam przepis na przygotowanie szpinaku, jaki stosuję już od dawna. Szpinak przygotowany według tego przepisu może być gotowym dodatkiem do dań, lub stanowić bazę, do której możemy dodawać inne dodatki(np. feta).

Składniki:
- Paczka świeżego szpinaku(ewentualnie mrożony)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Świeży szpinak myjemy i suszymy. Mrożony rozmrażamy.
Rozgrzewamy masło na patelni. Wsypujemy na rozgrzane masło szpinak.
Dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy przez około 4 minuty.
Dodajemy sól, pieprz i śmietanę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz