czwartek, 27 grudnia 2012

Łosoś w posypce z glazurowaną marchewką

Kolejny przepis na łososia w moim wydaniu. Danie to wylądowało w tym roku na moim wigilijnym stole. Wszyscy biesiadnicy byli zachwyceni, więc myślę, że warto podzielić się przepisem.



Składniki:
- Filet z łososia
- Cytryna
- 100 gr. bułki tartej
- 100 gr. parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 średniej cebuli
- masło
- sól, pieprz
- marchew glazurowana z tego przepisu: marchew glazurowana

Sposób przygotowania:
Łososia dzielimy na kawałki. Jeśli kupiliśmy filet ze skórą, zostawiamy ją, wtedy filet nie rozleci się po upieczeniu.
Do blendera wkładamy cebulę i czosnek i bardzo drobno miksujemy. Dokładamy cały pęczek pietruszki i ponownie łączymy wszystkie składniki. 
Następnie wkładamy pokrojony w kawałki ser(lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach), dokładamy startą skórkę z pomarańczy i bułkę tarką i ponownie wszystko razem miksujemy, tak, żeby składniki dobrze się wymieszały.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim układamy kawałki łososia.
Skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Na każdym kawałku łososia układamy pół łyżeczki masła.
Następnie na każdy z kawałków łososia sypiemy posypkę, tak aby utworzyła ok. 1 cm warstwę.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.
Łososia możemy podać z glazurowaną marchewką.
Smacznego.



2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo danie wygląda bardzo apetycznie i jestem zdania, że również na pewno tak samo smakuje. Ja chętnie przyrządzam łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ i muszę powiedzieć, że jest to dla mnie świetna sprawa.

    OdpowiedzUsuń