czwartek, 26 grudnia 2013

Makowiec zawijany - strucla makowa

Ten przepis przeleżał u mnie cały rok w oczekiwaniu na publikację. Dokładnie rok temu, na Święta, piekłem go po raz pierwszy.
Jednak przepis publikuję dopiero po tegorocznych świętach. Dzięki temu przepis jest sprawdzony i mogę go z czystym sumieniem polecić.
Składniki na nadzienie makowe:
- 0,5 kg maku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- sok z 1/2 cytryny
- 150g rodzynków
- 100g migdałów w płatkach
- szczypta soli

Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 200 ml mleka
- 5 żółtek
- białko z 1 jaja
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50gr drożdży
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mak płuczemy i zalewamy wrzątkiem.
Po około 15 minutach odcedzamy mak i mielimy go trzykrotnie.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mak, miód, sok z cytryny, esencję waniliową, rodzynki i migdały i całość smażymy, mieszając przez 15 minut.
Mak studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem, a z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli.
Po ostudzeniu, mak łączymy z żółtkami i pianą z białek. 
Mieszamy, aż składniki się połączą.
Teraz możemy przystąpić do przygotowania ciasta.
Do naczynia wlewamy mleko. 
Do mleka dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy.
Mąkę wsypujemy na stolnicę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, sól, esencję waniliową i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiamy lekko ciasto, aż składniki się połączą.
Dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto około 3 minut.
Rozwałkowujemy je na kwadrat na grubość około 0,5-0,7 cm.
Na rozwałkowane ciasto układamy masę makową, zostawiając około 2 cm brzegi.
Całość zawijamy i układamy na blasze.
Smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Ciasto można polukrować i posypać np. płatkami migdałów.
Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz