czwartek, 9 stycznia 2014

Focaccia z oliwkami

Dzisiaj na blogu przepis na przepyszną foccacię z oliwkami. Focaccia znakomicie sprawdza się jako starter, a najlepsza jest podawana na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika.




Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 25gr drożdży
- niecałe 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- garść zielonych oliwek

Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do naczynia, dodajemy łyżkę mąki, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko razem ucieramy.
Odstawiamy zaczyn na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, lub wsypujemy do miski. Dodajemy sól i oliwę.
Dolewamy zaczyn i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Ciasto będzie dość luźne i na początku mokre, dlatego trzeba je dobrze wyrobić.
Po wyrobieniu odstawiamy je na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rownomiernie układamy na blasze.
Z wierzchu obsypujemy ciasto oliwkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Focaccię pieczemy około 30 minut, aż zacznie się rumienić.
Podajemy jako przystawkę polaną oliwą z oliwek, lub możemy użyć jej do kanapek.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz