Niedawno prezentowałem Wam przepis zapiekane ziemniaki, tym razem zapiekanka ziemniaczana. Zapiekanka jest przepyszna. Jedyny problem z nią to taki, że jest tak dobra, że znika z talerzy w zastraszającym tempie.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 25 dag boczku
- 20 dag sera żółtego
- 400 gr śmietany(12% lub 18%)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 średnie cebule
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ser żółty ścieramy i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek, jajko i łyżeczkę soli.
Całość mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę ziemniaków. Układamy je równomiernie i obsypujemy solą.
Następnie na ziemniakach układamy przesmażony boczek z cebulą, a na nich układamy kolejną warstwę ziemniaków.
Na całości układamy równomiernie śmietanę z serem.
Ziemniaki pieczemy bez przykrycia około 40 minut do momentu, aż ser zacznie się rumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz