wtorek, 14 stycznia 2014

Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i serem

Ostatnio w moje łaski ponownie wszedł ziemniak. Przez dłuższy czas to warzywo mogłoby dla mnie nie istnieć, ale ostatnio od nowa odkrywam co dobrego można zrobić ze zwykłego ziemniaka.
Niedawno prezentowałem Wam przepis zapiekane ziemniaki, tym razem zapiekanka ziemniaczana. Zapiekanka jest przepyszna. Jedyny problem z nią to taki, że jest tak dobra, że znika z talerzy w zastraszającym tempie.



Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 25 dag boczku
- 20 dag sera żółtego
- 400 gr śmietany(12% lub 18%)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 średnie cebule
- sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ser żółty ścieramy i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek, jajko i łyżeczkę soli.
Całość mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę ziemniaków. Układamy je równomiernie i obsypujemy solą.
Następnie na ziemniakach układamy przesmażony boczek z cebulą, a na nich układamy kolejną warstwę ziemniaków.
Na całości układamy równomiernie śmietanę z serem.
Ziemniaki pieczemy bez przykrycia około 40 minut do momentu, aż ser zacznie się rumienić.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz