wtorek, 14 stycznia 2014

Placek drożdżowy z jabłkami

Bardzo lubię zarówno ciasto drożdżowe, jak i ciasta z jabłkami pod wszelkimi możliwymi postaciami. Dziś prezentuję Wam moją wariację na placek drożdżowy z jabłkami.




Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 200 ml mleka
- 5 żółtek
- białko z 1 jaja
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50gr drożdży
- 2 średnie jabłka
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Do naczynia wlewamy mleko. 
Do mleka dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy.
Mąkę wsypujemy na stolnicę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, sól, esencję waniliową i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiamy lekko ciasto, aż składniki się połączą.
Dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jabłka myjemy i obieramy.
Kroimy w drobną kostkę.
Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto około 3 minut.
Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozciągamy i kładziemy na blachę, tak aby było równomiernie na niej rozłożone.
Smarujemy z wierzchu białkiem i równomiernie obsypujemy jabłkami.
Posypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz