czwartek, 16 stycznia 2014

Przepyszny i sycący kapuśniak

Nareszcie przyszła do nas zima. Sypnęło śniegiem, zmroziło powietrze i znów muszę odśnieżać i skrobać samochód. 
W taki dzień jak wczoraj zawsze nachodzi mnie ochota na treściwą i rozgrzewającą zupę. Taką, która nie stygnie zaraz po nalaniu do talerza, ale trzyma ciepło do ostatniej łyżki i przyjemnie rozgrzewa mnie od środka.
Wczoraj właśnie moją chęć zaspokoiłem przepysznym kapuśniakiem. Lubię zupy gęste, dlatego dodaję dużo kapusty kiszonej. Ma to jeszcze jedną zaletę - zupa jest odpowiednio kwaśna. Dodatkowo kwasotę tę doskonale łamie słodycz marchewki.
Dziś zdjęcie zupy tylko z telefonu, ponieważ po ugotowaniu rozeszła się w niesamowitym tempie i nie miałem czasu jej sfotografować.
Polecam kapuśniak na te mroźne dni!




Składniki:
- 75 dag żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych)
- 1 paczka włoszczyzny
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- około 0,5 kg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 10  średnich ziemniaków
- 1,2 - 1,5 kg kapusty kiszonej
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- sól
- opcjonalnie cukier

Sposób przygotowania:
Na początek musimy przygotować wywar. W tym celu myjemy i obieramy wszystkie warzywa z włoszczyzny. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, aby zmieściły się do garnka.
Warzywa, jabłko i żeberka wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody. 
Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i czosnek.
Wywar doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 2h, aż mięso żeber zacznie odchodzić od kości.
Kapustę kiszoną kroimy.
Po ugotowaniu przecedzamy wywar przez sito.
Żeberka odstawiamy do ostygnięcia, wywar przekładamy do dużego garnka i z powrotem stawiamy na ogniu. Warzywa z wywaru już nie będą nam potrzebne.
Wrzucamy kapustę do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 2h pod przykryciem.
W czasie, gdy zupa się gotuje przygotowujemy kolejne składniki.
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie(ziemniaki nie ugotują się w zupie ze względu na kwas z kapusty).
Marchewkę obieramy i kroimy w talarki.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. 
Boczek podsmażamy na patelni razem z cebulą.
Obieramy mięso z żeberek i kroimy w kostkę.
Około 30 minut przed końcem gotowania do zupy wrzucamy boczek z cebulą i tłuszczem wytopionym podczas smażenia, ugotowane ziemniaki, marchewkę i mięso z żeberek.
Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. 
Gotujemy 30 minut.
Na sam koniec jeśli kapuśniak będzie zbyt kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz