środa, 5 lutego 2014

Zupa krem z ziemniaków

Dziś kolejny przepis na danie z ziemniaków. Tym razem wersja mniej popularna - zupa.
Zupa krem z ziemniaków jest gęsta, sycąca, rozgrzewająca i przede wszystkim przepyszna.
Do wykonania tej zupy potrzebujemy pęczka włoszczyzny, ale bez marchewek - marchewki zostaną wykorzystane w innym przepisie, który już wkrótce pojawi się na moim blogu.



Składniki:
- 1,5kg ziemniaków
- 0,5 dużego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 1 por
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- płaska łyżeczka tymianku
- płaska łyżeczka majeranku
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5l wody
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- opcjonalnie łyżka mąki
- natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1x1cm i płuczemy.
Obieramy seler i korzeń pietruszki, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, a pora w pół talarki.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek, do momentu, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy starty seler i pietruszkę i smażymy jeszcze około 5 minut cały czas mieszając.
Jeśli stwierdzimy, że tłuszczu jest zbyt mało, aby warzywa się smażyły, możemy dodać jeszcze odrobinę masła.
Następnie wlewamy wodę i dodajemy ziemniaki.
Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, a także liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Śmietanę hartujemy i wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając, żeby się nie zważyła.
Jeśli chcemy uzyskać naprawdę gęsty krem, możemy śmietanę wymieszać z łyżką mąki i dopiero taką wlać do zupy.
Gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Na koniec całość blendujemy mikserem.
Zupę można podawać z pietruszką, grzankami lub czipsem boczkowym.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz