czwartek, 6 lutego 2014

Pączki z dżemem

Już niedługo Tłusty Czwartek. To chyba moje ulubione święto. Zazwyczaj w ten dzień żywię się tylko pączkami, po prostu nie mogę się powstrzymać!
Od chyba trzech lat obiecywałem sobie, że na Tłusty Czwartek samodzielnie usmażę pączki. Udało mi się to dopiero w tym roku i to w dodatku przed Tłustym Czwartkiem. Chciałem wypróbować przepis. 
Przepis umieszczam poniżej. Pączki z niego wychodzą przepyszne i na pewno na Tłusty Czwartek przygotuję według niego pączki.



Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 50 gr cukru
- 3 żółtka
- 25 ml spirytusu
- 75 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder i woda na lukier
- słoiczek dżemu
- około 1 kg smalcu

Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W tym celu do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. 
Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, spirytus, masło, sól, esencję waniliową, sok z cytryny, pozostały cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30-60 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.
Następnie dzielimy na kawałki i formujemy pączki.
Ja robiłem z ciasta gruby wałek, o średnicy około 5-7 cm, następnie nożem odkrawałem kawałki grubości 3 cm. Taki krążek można następnie wziąć do ręki, łyżką na środek nałożyć dowolny dżem i zakleić pączek i uformować w kulkę.
Inne metody, to odrywanie za pomocą naoliwionej łyżki kawałków ciasta, lub rozwałkowanie grubego na około 3 cm placka i wycinanie pączków szklanką(tak jak pierogi).
Dżem możemy użyć dowolny, ważne, aby nie był zbyt płynny. Ja użyłem śliwkowego własnej roboty.
Uformowane pączki układamy na blacie lub stolnicy posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i dajemy im wyrosnąć przez około 15-20 minut.
Następnie w szerokim garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy smalec.
Na rozgrzany smalec wrzucamy pączki. 
Pączki smażymy z dwóch stron do momentu, aż zbrązowieją. Do wyjmowania pączków z tłuszczu najlepiej użyć łyżki cedzakowej.
Odstawiamy usmażone pączki na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
Następnie do rondelka wsypujemy cukier puder i stopniowo zalewamy go cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając, aż uzyskamy pożądaną konsystencję lukru.
Takim lukrem polewamy ostudzone pączki.
Smacznego!

Ten wpis bierze udział w akcjach:


Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz