czwartek, 27 lutego 2014

Chicken Korma, czyli indyjska korma z kurczakiem

Zazwyczaj w mojej kuchni przygotowuję proste potrawy. Wynika to głównie z tego, że lubię prostotę i lubię kiedy potrawy nie mają dużo składników.
Czasem jednak robię wyjątki. Jakiś czas temu w indyjskiej restauracji jadłem właśnie kormę, która bardzo mi posmakowała i postanowiłem spróbować zrobić ją samemu.

Danie to pomimo ogromnej ilości przypraw, a może dzięki temu jest istną eksplozją smaków. Przygotowanie może wydawać się trudne, ale zapewniam, że tak nie jest. 
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tego dania, które jest niezwykle aromatyczne.
Danie z mojego przepisu wychodzi dość korzenne w smaku, więc jeśli wolicie mniej korzennych przypraw, po prostu zmniejszcie ich ilość.



Składniki na marynatę:
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego(około 400 gram)
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki kolendry (ziarna)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- około 2 cm kawałek imbiru
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka soli
- 75 dag piersi z kurczaka

Składniki na potrawę:
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
około 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna kardamonu
- około 5-7 goździków
- 1 puszka mleka kokosowego
- pieprz
- 2 czubate łyżki migdałów
- 1 łyżeczka soli
- masło ghee lub zwykłe masło klarowane do smażenia, około 50 g
- nać kolendry do posypania (ewentualnie nać pietruszki)
- opcjonalnie papryka chilli

Sposób przygotowania:
Na początek musimy zamarynować kurczaka.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę(około 1,5x1,5 cm).
Następnie do miski, w której będziemy marynować kurczaka wlewamy jogurt.
Przyprawy, które mamy w ziarnach(kmin, kolendra, czarnuszka) prażymy na patelni i uprażone ucieramy w moździerzu.
Czosnek i imbir obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i również dodajemy do jogurtu.
Do jogurtu dodajemy teraz przyprawy, czyli garam masalę, kurkumę, paprykę, sól i przyprawy, które utarliśmy w moździerzu.
Całość mieszamy i dodajemy do marynaty kurczaka. Jeszcze raz mieszamy, aby kurczak cały pokrył się marynatą.
Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja marynowałem około 6h, ale równie dobrze możemy zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.
Po zamarynowaniu nadszedł czas na przygotowanie właściwej przyprawy.
Zaczniemy od przygotowania przypraw.
Kmin, ziele angielskie, liść laurowy, kardamon i goździki prażymy na patelni, a następnie ucieramy w moździerzu.
Teraz musimy obrać cebulę, imbir i czosnek. Kroimy je wszystkie w talarki.
W garnku, w którym będziemy gotować kormę rozgrzewamy masło. 
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę, czosnek i imbir i smażymy do momentu, aż cebule będzie zeszklona.
Do cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, tj. cynamon, pieprz, sól i przyprawy, które utarliśmy w moździerzu i przesmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Jeśli lubimy ostre dania, w tym momencie możemy dodać paprykę chilli według uznania.
Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i przekładamy cebulę do naczynia, w którym będziemy mogli ją zmiksować. Miksujemy cebulę.
Garnek ponownie stawiamy na ogień i dodajemy zamarynowanego kurczaka.
Nie musimy oczyszczać go z jogurtu. Nie przejmujmy się też, jeśli jogurt się zważy podczas smażenia. W końcowym efekcie nie będzie tego widać.
Smażymy kurczaka przez około 5 minut cały czas mieszając. 
następnie dodajemy zmiksowaną cebulę, mleczko kokosowe i zmielone migdały.
Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Danie podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. 
Przed podaniem sypiemy z wierzchu posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz