Składniki:
- 1 opakowanie włoszczyzny(4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1/2 niedużego selera, 1 por)
- około 1,5 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka lubczyku
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i obieramy. możemy je pokroić na mniejsze części.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę możemy też opalić nad ogniem.
Do garnka wkładamy warzywa i zalewamy wodą.
Dodajemy przyprawy.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od 40 do 60 minut.
Po ugotowaniu bulion przecedzamy przez sitko.
Z tego przepisu wychodzi nieco ponad 1 litr gotowego bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz