wtorek, 11 lutego 2014

Bulion warzywny

Przepis na bulion warzywny, obok przepisów na buliony mięsne to jeden z podstawowych, które warto znać i pamiętać. Dlatego dziś na blogu przepis na bulion warzywny, z którego korzystam przy jego przygotowania.




Składniki:
- 1 opakowanie włoszczyzny(4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1/2 niedużego selera, 1 por)
- około 1,5 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka lubczyku
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i obieramy. możemy je pokroić na mniejsze części.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę możemy też opalić nad ogniem.
Do garnka wkładamy warzywa i zalewamy wodą. 
Dodajemy przyprawy.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od 40 do 60 minut.
Po ugotowaniu bulion przecedzamy przez sitko.
Z tego przepisu wychodzi nieco ponad 1 litr gotowego bulionu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz