Nareszcie zebrałem się i kupiłem sobie blachę do tarty! Zbierałem się do tego zakupu od długiego czasu, a teraz kiedy ją już wreszcie mam wpadłem w szał pieczenia tart :)
Na pierwszy ogień poszła tarta jabłkowa.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 kostki zimnego masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 6 średniej wielkości jabłek(najlepsze są kwaskowate)
- 2-4 łyżki brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę, pokrojone w drobne kosteczki masło, cukier puder, sól, żółtko oraz wodę ugniatamy razem, aż powstanie gładka masa.
Tak wyrobione ciasto wałkujemy na okrągły placek i układamy na blasze, pamiętając przy tym, aby ciasto było zawinięte również na brzegi.
Następnie blachę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni.
Teraz możemy przygotować jabłka. Obieramy je, a następnie kroimy w pół-talarki.
Gdy ciasto się schłodzi układamy na nim pokrojone jabłka w okręgi, tak aby ciasto było całkowicie zakryte.
Posypujemy całość jabłek cynamonem, a następnie brązowym cukrem i całość wstawiamy do piekarnika.
Tarta powinna się piec około 30-40 minut.
Jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto się dobrze upiecze, możemy wstawić do piekarnika samo ciasto(zanim położymy na nim jabłka) na około 20-25 minut(dopóki się lekko nie zarumieni). Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z piekarnika i dopiero układamy na nim jabłka. Całość powinniśmy potem piec przez kolejne 20-30 minut.
Po wyjęciu tarty możemy ją jeszcze oprószyć cukrem pudrem. Ja tym razem z tego zrezygnowałem na rzecz lodów waniliowych!
Ciasto na jakiej wielkości formę do tarty?
OdpowiedzUsuńNa formę o średnicy 30 cm.
OdpowiedzUsuńJeszcze jedno pytanko bo przymierzam się do kupna formy dopiero, lepsza silikonowa czy tradycyjna?
OdpowiedzUsuńJa używam metalowej z wyjmowanym dnem i jestem zadowolony. Silikonowych nigdy nie używałem, ale nie jestem do nich przekonany.
Usuń