poniedziałek, 18 listopada 2013

Quiche z łososiem, pomidorami i bryndzą

Ponad pół roku nie pisałem nic na bloga. Nie znaczy to jednak, że w tym czasie nie gotowałem. 
Gotowałem i to całkiem sporo. Po prostu życie tak się układało, że nie miałem czasu robić zdjęć i wrzucać przepisów tu, na bloga.
Dziś w końcu wracam z kolejnym przepisem. Na początek, żeby nie było zbyt trudno, sprawdzona już tarta z łososiem w nieco odmienionej wersji niż ostatnio. Moim zdaniem tarty bardzo lubią się z łosiem, więc ich wariacji w mojej kuchni nie ma końca. Polecam wypróbować mój przepis i poeksperymentować samemu.





Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko jaja do posmarowania ciasta

Składniki na nadzienie:
- 100 g sera Corregio
- 4 jaja
- 10 dag pomidorów koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g bryndzy
- 200 g łososia
- garść młodych liści szpinaku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania
Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy)  i układamy na blasze. 
Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy utarty ser.
Szczypiorek siekamy i również wsypujemy do miski.
Dodajemy jogurt, wsypujemy sól i pieprz.
Siekamy szpinak i wsypujemy do miski.
Całość razem mieszamy na jednolita masę.
Na upieczoną tartę układamy równomiernie pokrojonego w kawałki łososia, pokruszoną bryndzę i pokrojone w ćwiartki pomidorki.
Całość możemy skropić cytryną.
Na koniec tartę zalewamy naszą masą serowo-jajeczną, tak aby równomiernie przykryła pozostałe składniki.
Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekanika na około 30 minut. 
Pieczemy dopóki tarta nie zacznie się rumienić.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz