Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko jaja do posmarowania ciasta
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko jaja do posmarowania ciasta
Składniki na nadzienie:
- 200gr sera cheddar
- 4 jaja
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta papryki chilli(opcjonalnie)
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół garści posiekanego szczypiorku
- około 10 szt. pomidorków koktajlowych
- około 6 szt. suszonych pomidorów
- sok z 1/4 cytryny
- ząbek czosnku
- 250gr łososia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.
Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.
Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do miski.
Wbijamy 4 jaja.
Łososia kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidory suszone na połówki, lub ćwiartki.
Do miski dodajemy kolejno śmietanę, łososia, pomidory(koktajlowe i suszone), pietruszkę, szczypior, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek.
na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do naszego ostygniętego ciasta.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Quiche wyjmujemy, kiedy zacznie się rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz