czwartek, 28 marca 2013

Mazurek z masą kajmakową


Ostatnio cierpię na ciągły deficyt wolnego czasu. W związku z tym wpisów jest bardzo mało. Nie oznacza to jednak, że nie gotuję. Cały czas gotuję i eksperymentuję i staram się wszystko na bieżąco dokumentować.
Wczoraj udało mi się zrobić mazurka z masą kajmakową na firmowe „Jajeczko”. Ponieważ Wielkanoc już za kilka dni, podzielę się  z Wami przepisem na mazurka.



Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 2/3 kostki zimnego masła
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli

Składniki na masę kajmakową:
- 500 ml tłustego mleka
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 laska wanilii
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej(opcjonalnie)

Pozostałe składniki:
- Dżem wiśnowy/morelowy
- Orzechy, suszone owoce, rozpuszczona czekolada/polewa czekoladowa, płatki migdałowe(opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Na początek przygotujemy ciasto. Mąkę, pokrojone w drobne kosteczki masło, cukier puder, sól, żółtko, cukier waniliowy, śmietanę oraz wodę ugniatamy razem, aż powstanie gładka masa.
Tak wyrobione ciasto wałkujemy na okrągły placek i układamy na blasze, pamiętając przy tym, aby ciasto było zawinięte również na brzegi.
Następnie blachę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni.
Ciasto pieczemy przez około 30 minut, smarując je białkiem przed wstawieniem do piekarnika.
Teraz możemy przystąpić do przygotowania masy kajmakowej. Przepis na masę zaczerpnąłem z bloga Twoje&Moje.
Mleko, śmietanę, cukier, wanilię i ewentualnie kawę wlewamy do garnka i mieszamy.
Doprowadzamy naszą miksturę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez następną godzinę.
Regularnie musimy mieszać masę i uważać, aby nie wrzała.
Po godzinie wyciągamy laskę wanilii i masę gotujemy dalej 1-1,5h, do momentu aż masa zgęstnieje.
Tak przygotowaną masę studzimy.
Po ostudzeniu do masy dodajemy masło i ucieramy na gładką masę.
Możemy teraz przystąpić do przygotowania całego mazurka.
Ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu.
Całość polewamy naszą masą kajmakową. Wygładzamy ją.
Mazurek jest gotowy.
Możemy go oczywiście ozdobić. Możemy użyć do tego celu np. orzechów, suszonych owoców, czy polewy czekoladowej, tak jak zrobiłem to ja. Wszystko zależy od naszej inwencji.
Smacznego!


Wpis bierze udział w akcjach:


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz