czwartek, 29 listopada 2012

Muffiny czekoladowe z bananami

Powoli zbliża się zima, przez co coraz częściej mam ochotę na coś słodkiego :) 
Tym razem postanowiłem wykorzystać papilotki, które od około roku leżą nieużywane w szufladzie i zrobiłem muffiny - czyli mówiąc po polsku: babeczki.
Jednak, żeby było ciekawiej babeczki były czekoladowe i dodatkowo wypełnione kawałkami banana. Mniam!




Składniki:
- Pół kostki masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 4 czubate łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany

Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki w zależności od tego, jakiej wielkości babeczki będziemy piec kroimy na połówki lub ćwiartki(im większe babeczki, tym większe mogą być kawałki banana).
Wsypujemy do miski mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i ostudzone masło i wszystko razem miksujemy lub mieszamy. Masa nie musi być gładka.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Następnie napełniamy kolejno wszystkie papilotki do połowy(mi z tej ilości ciasta wyszło około 15 średnich babeczek).
Teraz na ciasto kładziemy kawałki banana i zalewamy foremki, tak żeby przykryć banana, ale żeby ciasto nie wypełniało całej foremki.
tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Gotowe można jeść same, posypane cukrem pudrem, lub polane sosem waniliowym z tego przepisu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz