Tym razem jednak, przy okazji pieczenia muffinek, postanowiłem zrobić do nich sos waniliowy. Skorzystałem przy tym z tego przepisu. Ponieważ robiłem ten sos pierwszy raz, wolałem nie przesadzać z ilością wanilii i użyłem tylko 1 laski. Moim zdaniem sos wyszedł wyśmienity, choć przydała by się jeszcze 1 laska wanilii.
Składniki:
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 450 ml mleka 3,2%
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożykiem wyskrobujemy ziarenka.
Wlewamy mleko do miski, dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, cukier zwykły, mąkę ziemniaczaną i wyskrobane ziarenka wanilii.
Wszystko razem porządnie miksujemy lub mieszamy i przelewamy do garnka.
Wrzucamy wyskrobaną laskę wanilii.
Podgrzewamy do momentu, tuż przed wrzeniem, ale nie zagotowujemy. Sos powinien ładnie zgęstnieć.
Wyjmujemy laskę wanilii i sos jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz