Poniżej dzielę się Wami tym prostym przepisem.
Składniki:
- 200 gr mąki (około 1 i 1/4 szklanki)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę.
Dodajemy sól i wbijamy 2 jajka.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.
Następnie musimy rozwałkować ciasto na grubość około 1mm.
Gdy ciasto będzie rozwałkowane, obsypujemy je obficie mąką z obu stron i zwijamy w rulon.
Po zwinięciu odcinamy ostrym nożem kawałki grubości około 1mm.
Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody.
Wrzucamy nasz makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną woda.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz