środa, 5 marca 2014

Domowy makaron spaghetti

W ostatni weekend nabrałem wielkiej ochoty na danie z makaronem. W efekcie powstał przepyszny makaron z flambirowanymi gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Jednak, aby uczynić to danie jeszcze bardziej wyjątkowym, makaron zrobiłem własnoręcznie. 
Poniżej dzielę się Wami tym prostym przepisem.



Składniki:
-  200 gr mąki (około 1 i 1/4 szklanki)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę.
Dodajemy sól i wbijamy 2 jajka.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.
Następnie musimy rozwałkować ciasto na grubość około 1mm.
Gdy ciasto będzie rozwałkowane, obsypujemy je obficie mąką z obu stron i zwijamy w rulon.
Po zwinięciu odcinamy ostrym nożem kawałki grubości około 1mm.
Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody.
Wrzucamy nasz makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną woda.
Smacznego!





Wpis bierze udział w akcji:

Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz