środa, 26 marca 2014

Zawijasy drożdżowe z cynamonem

Dziś na blogu przepis na przepyszne zawijańce drożdżowe z cynamonem. Idealnie nadają się na popołudniową przekąskę do kawy!



Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 gr cukru
- 3 jaja
- 75 g masła
- szczypta soli
- cynamon
- łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. 
Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy na później do posmarowania bułeczek.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, masło, sól, esencję waniliową, pozostały cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.
Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 równe części.
Każdą z części rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm.
Po rozwałkowaniu kroimy na paski szerokości około 2 cm.
Każdy z pasków smarujemy białkiem i posypujemy obficie cynamonem.
Następnie zwijamy każdy z pasków i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą z babeczek smarujemy z wierzchu białkiem i obsypujemy cukrem.
Możemy zostawić je jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż nasze zawijańce się zarumienią.
Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.
Z tej porcji wychodzi około 30-35 szt. Zawijańców.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz