środa, 5 marca 2014

Makaron z gorgonzolą, flambirowanymi gruszkami i prażonymi orzechami

Przepyszne danie z makaronem domowym. Proste i szybkie, a jednocześnie wykwintne.



Składniki:
- porcja makaronu dla 2 osób z przepisu na domowy makaron
- 2 nieduże gruszki
- 100 gr sera gorgonzola(lub inny ser pleśniowy typu gorgonzola)
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml spirytusu lub brandy

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy makaron.
Następnie myjemy, obieramy i kroimy gruszki na kawałki około 1x1 cm.
Ser gorgonzola również kroimy w kostkę.
Orzechy włoskie lekko kruszymy i prażymy chwilę na rozgrzanej patelni.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone gruszki, dosypujemy łyżeczkę cukru i smażymy około 3 minuty cały czas mieszając.
Gdy gruszki będę podsmażone wlewamy na patelnie spirytus lub brandy i natychmiast podpalamy.
Gdy ogień zgaśnie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy szczyptę soli.
Smażymy mieszając przez około 1 minutę, a następnie dodajemy gorgonzolę.
Smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Gdy ser się rozpuści nakładamy nasz makaron na talerze.
Makaron posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i uprażonymi orzechami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz