Dziś zupa cebulowa w formie kremu. Smakuje równie dobrze jak zwykła zupa cebulowa, a kremowa konsystencja sprawia, że chce się ją jeść.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,25 l białego wytrawnego wina
- 8 dużych cebul
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 50 g masła
- 100 g sera Gruyère
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Nie muszą być równe, ponieważ wszystko będziemy później miksować.
W garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim na brązowo pokrojoną cebulę.
Gdy cebula będzie już usmażona, zalewamy ją bulionem i białym winem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.
Po tym czasie miksujemy dokładnie zupę, dodajemy tymianek, sól, pieprz i ser i mieszamy.
Gotujemy jeszcze około 2 minut i gotowe!
Zupę podajemy z grzankami, czipsami serowymi, lub pokrojonym serem Gruyère.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz