środa, 19 lutego 2014

Przepyszne bułki do hamburgerów i nie tylko...

W zeszły weekend urządziliśmy dzieciom domowy fast food - czyli domowe hamburgery. Wyszedł z tego slow food, bo wszystkie składniki zrobiłem sam. Były własnej roboty kotlety i bułki. 
Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne bułki, które nadają się nie tylko do hamburgerów.
Są przepyszne i tak na prawdę najlepiej smakują po prostu z masłem!



Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka (1 żółtko i jedno całe jajko)

Sposób przygotowania:
Na początek musimy przygotować zaczyn drożdżowy.
Letnie mleko wlewamy do miski, lub dużego kubka. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru.
Wszystko razem ucieramy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy do miski, lub na stolnicę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy.
Z jednego jajka oddzielamy żółtko od białka. Białko odkładamy na później do posmarowania bułek.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, 1 całe jajko i 1 żółtko, ostudzone masło.
Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.
Odstawiamy ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie, jeszcze raz wyrabiamy ciasto przez około 2 minuty, a następnie formujemy bułeczki.
Po uformowaniu układamy je na blasze, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przed włożeniem bułek smarujemy je jeszcze z wierzchu białkiem i ewentualnie nacinamy je lekko nożem na wierzchu.
Pieczemy około 20 minut, aż zaczną się rumienić.
Smacznego!





Wpis znajdzie się na liście:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz