Składniki:
- 2 pstrągi
- 1 cytryna
- 3 kromki chleba
- 100g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- pęczek szczypioru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pstrągi skrobiemy, myjemy i osuszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Z kromek chleba odkrawamy skórkę i środek wkładamy do miski.
Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny i dodajemy do chleba.
Potem kolejno dorzucamy starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypior, masło, sól i szczyptę pieprzu.
Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Cytrynę kroimy na plastry.
Pstrągi solimy i do środka wkładamy plastry cytryny.
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy część posypki, aby zakryć dno.
Na to układamy pstrągi i przysypujemy je pozostałą posypką.
Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż posypka będzie zrumieniona.
Podajemy ze świeżą sałatą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz