Bardzo lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Jakiś czas temu w moje ręce wpadła perliczka. Nigdy wcześniej jej nie przyrządzałem, ani tym bardziej nie jadłem, więc od razu wziąłem się za robotę.
tym razem starałem się zbytnio nie eksperymentować. Podparłem się klasycznym przepisem na perliczkę z jabłkami, jednak poddałem małej modyfikacji i dodałem jeszcze żurawinę i szałwię.
Danie wyszło na prawdę pyszne. Mięso perliczki okazało się soczyste i smaczne i na pewno w niedługim czasie perliczka ponownie zagości na moim stole.
- 1 perliczka (około 1-1,2 kg)
- 1 duże jabłko
- 1 szalotka
- garść żurawiny
- około 6 plastrów boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- opcjonalnie pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik na 190 stopni.
Perliczkę myjemy i oczyszczamy.
Jabłka myjemy i obieramy i kroimy w cząstki.
Szalotkę obieramy i również kroimy w cząstki.
Myjemy szałwię i siekamy.
Żurawinę myjemy.
Jabłka, szalotkę, żurawinę i szałwię mieszamy razem.
Perliczkę nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
Następnie nadziewamy ją jabłkami, szalotką, żurawiną i szałwią.
Perliczkę na zewnątrz obkładamy plastrami boczku.
Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub rękawa piekarniczego. W tym momencie możemy podlać winem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Perliczkę pieczemy przez około 1h(1h na każdy kilogram mięsa).
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz