Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa
- 4 winne jabłka
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 100 ml koniaku
- garść żurawiny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 płaska łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę myjemy i osuszamy.
Nacieramy ją solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 2h.
W tym czasie obieramy jabłka i cebulę i kroimy je na cząstki.
Po 2h wyjmujemy polędwiczkę.
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jabłka z cebulą.
Na to wkładamy polędwiczkę.
Całość gotujemy około 45 minut pod przykryciem, pamiętając, aby co jakiś czas zamieszać jabłka z cebulą, aby nie przywarły do dna.
Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w wodzie z solą(według przepisu z opakowania). Kasza powinna być lekko aldente.
Kaszę odlewamy i nie pozwalamy zbytnio ostygnąć.
Czarnuszkę ucieramy w moździerzu.
Przed samym podaniem rozpuszczamy cukier na patelni na karmel. Do karmelu wlewamy koniak i mieszamy.
Do tego wsypujemy ugotowaną kaszę, dosypujemy łyżkę kawy i utartą czarnuszkę a także żurawinę. Całość smażymy około 3 minut cały czas mieszając.
Na talerzu układamy mus jabłkowy, który powstał podczas duszenia.
Na to układamy kaszę gryczaną, a nawierz pokrojoną w kawałki polędwiczkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz