piątek, 10 stycznia 2014

Szybkie spaghetti bolognese według Gordona Ramsey'a

Prawdziwy sos bolognese musi się gotować naprawdę długo(około 4 godzin!). Czasami jednak nie mam tyle czasu, dlatego postanowiłem poszukać przepisu, który pozwoli mi na zrobienie pysznego sosu w krótszym czasie. 
Gordon Ramsey w swoim programie Cookalong podał przepis na szybki sos bolognese. Przygotowywałem go już kilka razy i mogę stwierdzić, że jest naprawdę smaczny. 
Polecam każdemu, kto chce zrobić pyszny sos bolognese w szybkim czasie. 




Składniki:
- 400 gr wołowego mięsa mielonego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów 
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml mleka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka oregano
- sól
- pieprz
- kilka kropel sosu Worcestershire
- makaron spaghetti
- około 150 gr startego parmezanu

Sposób przygotowania:
Myjemy marchewkę i cebulę, a następnie je obieramy.
Ścieramy marchew i cebulę na tarce. Możemy zetrzeć je na dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzaną wrzucamy startą marchew i cebulę.
Smażymy około 2 minut, aż zaczną puszczać soki.
Następnie dodajemy mięso mielone.
Dodajemy wyciśnięty na prasce czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy oregano.
Smażymy ciągle mieszając do momentu, aż mięso będzie usmażone.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Dodajemy czerwone wino i zostawiamy na ogniu kilka minut, aż wino się zredukuje.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając, aby zredukować delikatnie nasz sos.
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na sam koniec dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy sos i dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire.
Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Z tego przepisu otrzymamy wystarczającą ilość sosu na 4 duże porcje.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz