Jeśli nie mamy pod ręką królika, możemy go śmiało zastąpić np. kurczakiem.
Składniki:
- 1 królik (około 1,3 kg)
- bulion warzywny (około 1,5 l)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- łyżka tymianku
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Myjemy mięso i kroimy je na kawałki.
Osuszamy mięso i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie przekładamy do garnka.
Korzeń pietruszki i marchew myjemy i obieramy i wkładamy do garnka.
Zalewamy całość bulionem, tak aby przykryć mięso i warzywa i gotujemy około 45 minut.
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je oraz warzywa z garnka.
Wywar możemy cały czas gotować bez przykrycia, aby się zredukował.
Mięso obieramy z kości, a warzywa kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy z powrotem do wywaru mięso, pokrojone warzywa i przesmażoną cebulę.
Mąkę mieszamy ze śmietaną w miseczce, a następnie dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i mieszamy, aby zahartować śmietanę. Teraz możemy dodać śmietanę z mąką do wywaru i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Gotujemy około 5 minut.
Dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Potrawkę możemy podać z kopytkami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
dziś zrobiłem, wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuń