Składniki:
- Szklanka makaronu tagliatelle
- 100gr szynki parmeńskiej
- około 8 szt. pomidorków cherry
- 1 mała cukinia
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- około 100gr parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu(musi być aldente).
Szynkę kroimy w paski.
Pomidory możemy poprzekrawać na pół.
Cukinię kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni.
Na początek smażymy szynkę.
Gdy szynka zacznie się rumienić dodajemy pomidorki i cukinię.
Smażymy około 3 minut na dużym ogniu ciągle mieszając.
Następnie dodajemy ugotowany makaron, wsypujemy pietruszkę, wyciskamy czosnek, dodajemy parmezan i sól oraz pieprz.
Całość smażymy jeszcze przez około 2 minut ciągle mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz