środa, 10 kwietnia 2013

Risotto z chorizo, rozmarynem i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi

Witam ponownie po długiej przerwie. Tym razem chciałem Wam przedstawić przepis na risotto, który to przepis zapożyczyłem od Jamiego Olivera. Dość długo zbierałem się do przygotowania tego dania. Ryż do risotto leżał i czekał na swoją kolej prawie 2 miesiące, jednak w końcu się przemogłem i zrobiłem z niego użytek.
Na prawdę warto poświęcić swój czas na przygotowanie tego dania, mimo, iż jest dość pracochłonne.



Składniki: 
- ok. 200gr kiełbasy chorizo
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- opakowanie ryżu do risotto(około 400gr)
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 1 nieduża cukinia
- około 100gr tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżego rozmarynu
- 0,5 opakowania pomidorków koktajlowych
- ocet balsamiczny
- 1l wywaru z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło

Sposób przygotowania:
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wykładamy pomidorki do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem, a na wierzch rozkładamy rozmaryn.
Podpiekamy pomidorki przez około 20 minut.
Myjemy pierś kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Kroimy cebulę w kostkę i czosnek w plasterki. Kroimy również chorizo w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy kurczaka, chorizo, cebulę i czosnek na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak zacznie się rumienić.
Na patelnię wsypujemy stopniowo ryż do risotto i obsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy wino i pozwalamy mu wyparować.
Następnie stopniowo wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy risotto przez około 20 minut, dopóki ryż nie zmięknie.
Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Gdy ryż będzie już miękki dodajemy podpieczone pomidorki razem z ich sokami, dodajemy łyżkę masła i parmezan i mieszamy całość.
Odstawiamy risotto z ognia i pozwalamy mu odstać przez około 5 minut.
Po tym czasie risotto jest gotowe do podania. Smacznego!

Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz