Na prawdę warto poświęcić swój czas na przygotowanie tego dania, mimo, iż jest dość pracochłonne.
Składniki:
- ok. 200gr kiełbasy chorizo
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- opakowanie ryżu do risotto(około 400gr)
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 1 nieduża cukinia
- około 100gr tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżego rozmarynu
- 0,5 opakowania pomidorków koktajlowych
- ocet balsamiczny
- 1l wywaru z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło
Sposób przygotowania:
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wykładamy pomidorki do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem, a na wierzch rozkładamy rozmaryn.
Podpiekamy pomidorki przez około 20 minut.
Myjemy pierś kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Kroimy cebulę w kostkę i czosnek w plasterki. Kroimy również chorizo w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy kurczaka, chorizo, cebulę i czosnek na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak zacznie się rumienić.
Na patelnię wsypujemy stopniowo ryż do risotto i obsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy wino i pozwalamy mu wyparować.
Następnie stopniowo wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy risotto przez około 20 minut, dopóki ryż nie zmięknie.
Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Gdy ryż będzie już miękki dodajemy podpieczone pomidorki razem z ich sokami, dodajemy łyżkę masła i parmezan i mieszamy całość.
Odstawiamy risotto z ognia i pozwalamy mu odstać przez około 5 minut.
Po tym czasie risotto jest gotowe do podania. Smacznego!
Follow my blog with Bloglovin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz