Na fali sukcesu drożdżowych zawijasów z cynamonem postanowiłem ponownie sięgnąć po sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe.
W ten oto sposób powstał doskonały placek drożdżowy z owocami i kruszonką, na który przepis możecie przeczytać poniżej.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 gr cukru
- 3 jaja
- 75 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
- około 75 dag różnych owoców (maliny, jagody, truskawki, czerwona porzeczka itp.)
- 100 g mąki (kruszonka)
- 50 g masła (kruszonka)
- 50 gram cukru pudru (kruszonka)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże.
Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, masło, sól, esencję waniliową, pozostały cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.
Kwadratową blachę o wymiarach 30x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kwadrat i układamy równomiernie na blasze.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i miękkie masło pokrojone w kostkę.
Całość rozcieramy w dłoniach, aż składniki dobrze się połączą.
Gdy ciasto wyrośnie układamy na nim równomiernie umyte i osuszone owoce, a następnie posypujemy całość kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz